GROWTH HACKİNG

Growth Hacking, bir markanın hızlı ve güçlü bir şekilde büyüyebilmesi için pazarlama kanalları ile ürün geliştirme süreci arasındaki sürece denir. Bu yazımızda sizlere Growth Hacking hakkında her şeyi anlatmaya çalıştık. 

Growth Hacking 2010 yılında Hacking Growth’un yazarı Sean Ellis tarafından ortaya çıkmıştır. Ellis ilerleyen zamanlarda deneyimlerini kullanarak işletmelerin hızla büyümesine olanak sağlamıştır. Growth Hacking, web sitelerin büyümesi için farklı alternatiflerin araştırılmasını ifade etmektedir. Markanın büyümesi için yeni stratejilerin geliştirilmesi anlamına gelen Growth Hacking ile düşük bütçe ile büyüme yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. 

Growth Hacking Yöntemleri Nelerdir

Growth Hacking yönteminde 5 ana yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler:

  • Edinme (Acquisition): En düşük bütçe ile kullanıcı bulmak için gerçekleştirilen çalışmalardır. Reklam ve SEO çalışmalarını örnek verebiliriz. 
  • Etkileşim (Activation): bir web sitesini ziyaret eden kullanıcılarla kurulan etkileşimdir. E-bültene üye olan kullanıcılara indirim kodu gönderilmesini örnek verebiliriz.
  • Bağlılık (Retention): Bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıları tekrar web sitesine uğramasını sağlamak için yapılan çalışmalardır. Dikkat çekici e-bülten gönderilmesi örnek verilebilir. 
  • Tavsiye Edilme (Referral): Kullanıcıların markanızı tavsiye edilmesi için yapılan çalışmalarını kapsar. 
  • Gelir (Revenue): ürün satışları, ücretli içerikler gibi yöntemlerle gelir elde etme yöntemlerin bulunmasıdır. 

Growth Hacker Kimdir?

şirketlerde meydana gelen sorunlara yaratıcı çözümler sunan kişiler “Growth Hacker” olarak adlandırılır. Şirketlerin hızlı büyümesi için gerekli eylemlerin hayata geçirilmesini sağlayan Growth Hackerlar, şirketlerin kısa sürede büyümesini sağlar.

Başarılı Growth Hacker Örnekleri

Twitter

Twitter’ın kullanıcılarını kaybetmeye başladığı dönemde yaptığı küçük bir hamle, tekrardan kullanıcılarını kazanmasına yol açmıştır. 

Twitter’a ilk çıktığı günden itibaren üye olan kullanıcılar bir süre sonra Twitter’a uğramamaya başlamıştır. Bu sorunu gören Twitter, sorunu çözmek için farklı bir yol denemiştir. Detaylı bir analiz yapan Twitter, platforma üye olan kişilere ilk andan itibaren ilgi çekici kullanıcıların takip edilmesi önermeye başlamıştır. Denedikleri bu yöntemle kullanıcılarının dikkatini çeken Twitter popülerliğini arttırmıştır. 

 

Paypal

Ödeme devi olan Paypal şu anki başarısını Growth Hacking yöntemine borçludur. İlk çıktığı dönemde “tavsiye programı” ile sistem üzerinden Paypal’ı arkadaşlarına tavsiye eden kullanıcılara ve tavsiyeyle üye olan üyelere 10 Dolar ödeme yapmıştır. Paypal bu ödemelerinin karşılığını fazlasıyla alarak günümüzdeki başarısını kazanmıştır.